Üniversitemizde Organ Nakli Sempozyumu

Haber Tarihi :   12.12.2015
Tıp Fakültesi Ek Derslik Binasında Üniversitemiz Nefroloji Bilim Dalı ile TİGED (Transplantasyon İmmünolojisi ve Genetiği Derneği)’in ortaklaşa düzenledikleri sempozyuma, Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık,  eşi Leman Kocacık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sami Hizmetli, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okay Bulut,  Başhekim Prof. Dr. Gökhan Gökçe, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Fikret Ergüngör, Başhekim Yardımcıları, Dekan Yardımcıları, Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mansur Kayataş, TİGED Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Tutkak, farklı üniversitelerden gelen öğretim elemanları ve sağlık çalışanları ile öğrenciler katıldı. 
 
Programda konuşan Rektör Prof. Dr. Kocacık,  bu sempozyumun düzenlenmesine destek veren TİGED Başkanı ve yönetim kuruluna teşekkür ederek,  “Organ nakli ve doku nakliyle mümkün olan hastalıklar dünyada en önemli sağlık sorunlarının başında geliyor ve bunun için de mutlaka tedbir alınması gerekiyor. Dünya çapında birçok nakil merkezimiz ve ekibimiz var. Yakın zamanda biz de organ nakline başladık, sayısını artırarak devam edeceğiz. Üniversitemiz hem şehre hem bölgeye, her alanda olduğu gibi sağlık alanında da çaba gösteriyor ve katkı sağlıyor. Tüp Bebek Merkezinden Yanık  Ünitesine,  Obezite Cerrahisinden Böbrek  Nakil Merkezine kadar olan bölümlerimizin planlamalarını yaptık ve çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Bu konuda desteği olan herkese teşekkür ederim” dedi. Rektör Prof. Dr. Kocacık bu sempozyumun önemli bir amacınında “Organ Bağışı” hakkında farkındalığı arttırmak olduğunu, hatta eşinin organlarını bağışlayarak bu farkındalığı ve sempozyumu daha da anlamlaştırdığını ifade etmişlerdir.
 
Programda konuşan TİGED  Başkanı Prof. Dr. Tutkak  ise   “Derneğimizden ve faaliyetlerimizden bahsetmek isterim. Derneğimiz 2006 yılında kuruldu. Cerrahlar ve laboratuvarcıları kapsayan bir dernektir.  Şuana kadar 5 ulusal kongre düzenledik, biri uluslararası katılımlı oldu. 2 yılda bir kongre düzenliyoruz. Amacımız bölgelerde transplantasyonla uğraşan arkadaşlarımıza el vermek o bölgedeki aktivasyonu artırmaktır” dedi.
 
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Faruk Kocacık, Dekan Prof. Dr. Okay Bulut ve Prof. Dr. Hüseyin Tutkak,  organ bağışında bulunan bağışçılara plaket  takdim ettiler. 
 
Daha sonra moderatörlüğünü Prof. Dr. Gürbüz Polat ile Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mansur Kayataş ‘ın yaptığı sempozyumun birinci oturumuna geçildi.
 
Prof. Dr. Hüseyin Tutsak,  “Transplantasyon  İmmünolojik  Değerlendirme” , Prof. Dr. Aydın Türkmen “Türkiye‘de Böbrek Naklinin Dünü, Bugünü ve Yarını” adlı konularla  katılımcılara bilgiler verdi.
 
Hastane Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe ile Prof. Dr. Kenan Kevenin moderatörlük yaptığı ikinci oturumda ise Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç . Dr. Özlem Kayım Yıldız , “Beyin Ölümü Nedir? Tanı Nasıl Konur?”, Prof. Dr. Mansur Kayataş, “Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Böbrek Nakli Programı”, Doç. Dr. Birkan Bozkurt “Organ Bağışında Daha Fazla Ne Yapabiliriz: Bölgesel Zorluklar”, Prof. Dr. Acar Tüzüner “Sorunlar ve Öneriler :Organ Bağışında Daha Fazla Ne Yapabiliriz” adlı konularda katılımcılara bilgiler verdi.  
 
Programın sonunda Sempozyuma katkıda bulunan  Öğretim Üyeleri katılımcıların soruları ve önerilerini interaktif bir şekilde tartışmışlardır.

Yukarı