13. Türk Tıp Tarihî Kongresi Düzenlendi

Haber Tarihi :   24.10.2017

 Sivas ve ülkemiz tarihinde hem tıp tarihi hem de kültür tarihimiz için önemli bir yer tutan Sivas Darü’ş-Şifası’nın 800. yıl dönümünde Darü’ş-Şifa’nın geçmişte ve gelecekte ne kadar önemli olduğunu anlatmak amacıyla Üniversitemiz Kültür Merkezi’nde 3 gün süren 13 Türk Tıp Tarihi Kongresi düzenlendi.


Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi, Türk Tıp Tarihi Kurumu, Üniversitemiz, Sağlık Bakanlığı ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliği ile düzenlenen kongreye Vali Yardımcısı Yeliz Yıldızhan, Belediye Başkanı Sami Aydın, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hilmi Ataseven, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, Türk Tıp Tarihi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gülten Dinç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.

Kongrenin açış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü Sivas Darü’ş-Şifası’nın 800. yılı dolayısıyla 2015 yılından itibaren çok sayıda etkinlik yaptıklarını ifade etti.

Türk Tıp Tarihi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gülten Dinç ise Türk Tıp Tarihi Kurumu, çalışmaları ve kongre ile ilgili bilgi verdi.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Nuran Yıldırım, “Kongre için gelen bildiriler bize Sivas Sağlık Tarihi kitabı yazılması konusunda umut veriyor, böylece Sivas’ın sağlık tarihi bütünüyle ortaya çıkmış olacak.” dedi. Prof. Dr. Yıldırım, kongrenin içeriği ile ilgili bilgilendirme yaptı.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hilmi Ataseven, “Rektörümüzün ve Rektörlüğümüzün bundan önce olduğu gibi her türlü bilimsel ve sosyal faaliyeti destekleyeceğini ifade etmek istiyorum. Sivas Darü’ş-Şifa’nın 800. yıl dönümü dolayısıyla bu kongrenin burada yapılıyor olması çok anlamlı.” dedi.

Prof. Dr. Ataseven Darü’ş-Şifa’nın hem kültürel miras hem de tıp bilimi açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayarak, “Darü’ş-Şifa sadece bir bina değil akademik faaliyetlerin de icra edildiği bir ortam. Bizim özgüvenimizin olması gerekiyor. Biz bundan 800 yıl evvel bu çalışmaları yaptıysak bundan sonra da çok daha anlamlısını, çok daha değerli çalışmalar yapmak durumundayız.” diye konuştu.

Belediye Başkanı Sami Aydın ise Selçuklunun önemli miraslarından olan Darü’ş-Şifa’nın tıp bilimi ve Sivas açısından önemine değinerek, “Sahip olduğumuz eserlerin fiziki yapılarıyla hem de kurmuş olduğumuz medeniyetle gurur duymamız ve bunu gençlerimize anlatmamız lazım.” diyerek Darü’ş-Şifa’nın Sivas ve ülkemiz için önemine vurgu yaptı.

Vali Yardımcısı Yeliz Yıldızhan konuşmasında, “Darü’ş-Şifa Sivas için çok önemli, İzzeddin Keykâvus dönemi Sivas için çok önemli. O dönemde çeşitli yenilikler gerçekleştirilmiş. Yapılan yollar, köprüler, hanlar ve hamamlarla birlikte insanın hayatının kalitesinin artırılması adına Darü’ş-Şifa yapılmıştır. Darü’ş-Şifa fiziki yapı olarak önemli olduğu kadar tıp tarihine sunduğu katkı açısından da çok önemli.” diyerek konuşmasını bitirdi.

Konuşmaların ardından Türk Tıp Tarihi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Dinç ve Kongre Başkanı Yıldırım; Vali Yardımcısı Yıldızhan’a, Belediye Başkanı Aydın’a, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ataseven’e, İl Kültür ve Turizm Müdürü Pürlü’ye, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çetin’e, Sivas Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Davut Ersöz’e, teşekkür belgelerini takdim ettiler.

Belge takdiminin ardından Dr. Müjgân Üçer “Sivas Darü’ş-Şifası” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Dr. Üçer’in konuşmasından sonra Prof. Dr. İlter Uzel’in “Cerrahinin Ana Vatanı Anadolu” isimli sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Yukarı